Обща информация за многослоен паркет и дюшеме

многослоен паркет

Форест Трейд има богат и разнообразен опит в производство на дюшемета от дъб и масивни паркети и в изработката на многослоен паркет. Той се произвежда от благороден дъбов слой (4 или 6 мм) върху подложка от първокласен брезов шперплат. Обща дебелина на паркетината при ламел с дебелина 6 мм е 20 мм, а при 4 мм – 15 мм.

Какво трябва да знаем при избора на паркет?

Изборът на паркет е ключов, когато обзавеждате дома или офиса. Решението Ви има дълготрайни последици и е добре да сте правилно информирани за опциите. Тук събрахме най-важното, което следва да знаете.

Многослойният паркет в последно време е алтернатива на масивните паркети, поради няколко причини:

 • подходящ е за полагане при нискотемпературно подово отопление, като единственото условие за дълъг живот е първоначалното подгряване да става постепенно, в рамките на денонощие;
 • притежава по-висока устойчивост на изкривяване от масивния паркет при краткосрочни отклонения в температурата и влагата. В случай на наводняване показва еднакъв резултат с масивния паркет;
 • многослойният паркет не се отличава във визията си от масивния. Масивният паркет позволява между 9 и 10 цикления, докато многослойният паркет – между 4 и 6 цикления, в зависимост от дебелината на дъбовия слой. Това му осигурява между 30 и 60 години живот;
 • многослойните паркети подлежат на същите фабрични обработки, както масивните паркети – байцване, омасляване, лакиране, структуриране (ръчно или машинно).

При избора на многослоен паркет трябва да имате предвид, че много производители с цел по-добра цена го предлагат с дебелина едва 10-12 мм и горен слой дъб от 2 – 2,5 мм. Тези параметри дават възможност за най-много едно циклене и скъсяват многократно продължителността на използване на артикула.

Многослойният паркет на нашата компания се произвежда основно от дъбова дървесина, чиито основни характеристики са изящен фладер, много висока износоустойчивост и голяма твърдост. Дъбът има много преимущества пред останалите дървесни видове, използвани за направата на паркети (орех, ипе, ироко и други). Едно от тях е, че подлежи на различно оцветяване, което Ви позволява гъвкавост при избора на интериорни решения и разнообразие спрямо Вашите желания и предпочитания. Различните настилки от орех или други екзотични дървесини, за разлика от дъбовите паркети и дюшемета, се предлагат в естествения си цвят и не подлежат на оцветяване или промяна, което силно ограничава съчетанията с цвета на мебелировката в помещението. Ние сме един от малкото производители на многослоен паркет с дебелина 20 мм с 6 мм дъбов слой.

Многослоен паркет – много възможности, високо качество и издръжливост

С дъбова настилка избирате между натурална, модерна или ретро визия. Статистиката показва, че в Европа дъбовите паркети са търсени заради качествата си и издръжливостта си на тези климатични условия – те се полагат в 60% от случаите, а в част от европейските страни са предпочитани от над 80% от хората. Въпреки това в нашата фабрика можете да поръчате и получите разнообразие от първокласни многослойни паркети, произведени от ясен и орех.

Ако изберете нашия многослоен дъбов паркет, получавате многообразие от опции – различни ширини, видове обработка и различно качество.

Форест Трейд изработва паркет в стандартните ширини – 120, 150, 180, 200 мм.

Избирате качества: Селект, Натюр и Рустик.

Разликата между трите опции е отличителната визия, като трите типа носят еднакво първокласни експлоатационни и технически характеристики на паркетните дъски.

 • Селект: не се допускат беловина и чепове; допуска се наличието на „очички“, а на малка част от дъските – до 1 чеп с диаметър най-много 15 мм;
  Селект
 • Натюр: не се допуска беловина; наличие на изолирани шлайфани и китвани чепове с размер до 35 мм;
  Натюр
 • Рустик: допускат се дисколоризация и беловина до 10% от площта на дъските; шлайфани и китвани чепове до 60 мм;
  Рустик

При избора на качество и ширина на паркета се съобразява каква е общата концепция за интериора на помещението, както и какъв цвят и обработка е необходима. В едно можете да бъдете напълно сигурни – каквато и вариация да изберете, ние гарантираме дълъг живот на настилката при нормална експлоатация.

Освен различните размери и качество, на които можете да се спрете, ние Ви предлагаме и различен тип редене на паркета:

 • тип „рибена кост“;
 • тип „унгарска шарка със скосяване под 45º;
 • тип „дюшеме“ – най-предпочитаното в момента.

За да има дълъг живот, дървената настилка следва да бъде защитена от попиване на течности, мазнини и миризми. Това се случва по два алтернативни метода – чрез лакиране или омасляване. И двата способа гарантират ефективност и надеждност, но всеки от тях има преимущества и недостатъци.

Компанията Форест Трейд изработва фабрично обработено дюшеме и паркет, но при желание на клиента, произвеждаме и дървена настилка без повърхностно покритие. Тогава е необходимо след полагане на настилката тя да бъде циклена, фугирана, шлайфана, лакирана или омаслявана на място. Това изисква допълнителни усилия и средства, а фабрично положеното покритие Ви осигурява много предимства:

 • то се нанася в бояджийска камера, тоест във фабрични условия, а това гарантира максимална степен на надеждност и износоустойчивост, за разлика от лакирането с валяк или четка след полагане на настилката;
 • някои от цветовите ефекти на паркета не могат да бъдат постигнати, след като той вече е нареден на пода;
 • при монтажа на фабрично обработен паркет не се отделя никакъв прах и мръсотия, а полагането става бързо и прецизно;

За да направите своя информиран избор, посетете фабриката ни, където ще можете да се запознаете с цялото ни разнообразие от настилки в специалната изложбена зала. Произвеждаме паркети и дюшемета за частни и корпоративни клиенти. На всички Вас обаче препоръчваме да се запознаете на живо с продукцията ни, за да изберете със спокойствие и добра преценка каква ширина, качество и цветови варианти желаете. На нас разчитате за монтаж в обекти на територията на цялата страна, както и в чужбина.

Екипът на Форест Трейд Ви гарантира, че като производител на дървени паркети, ние имаме адекватна и бърза реакция, ако възникне необходимост за изработка на допълнително количество дюшеме, паркет или первази в специфичен цвят, а също и за създаване на разнообразие от цветове по конкретно задание на клиента.

Цени за различните видове обработки:

Възможност за закупуване на изплащане